Register now and get RM5 discount coupon!
Kebaikan Bedtime Story Untuk Bayi Anda

Mengapa bercerita sebelum tidur (bedtime story) adalah penting untuk bayi anda? Bercerita adalah salah satu cara untuk memperkenalkan tabiat membaca kepada bayi pada peringkat awal. Anda tidak perlu risau jika bayi tidak memahami apa yang anda katakan kerana beberapa kajian telah membuktikan bahawa tiada istilah terlalu awal untuk membiasakan amalan bercerita kepada bayi anda. Sebaliknya, bercerita sebelum tidur secara rutin boleh membantu meningkatkan perkembangan otak bayi. Disini kami kongsikan kebaikan bercerita sebelum tidur.

Kebaikan bedtime story untuk bayi anda.

#1 Mengukuhkan hubungan antara bayi dan ibu bapa

Meluang masa membaca kisah dongeng sebelum tidur menjadi cara yang berkesan untuk meluangkan masa bersama bayi anda. Malah, satu aktiviti ini juga boleh membantu menguatkan ikatan anda dengan bayi anda. Bagaimana? Apabila anda membaca kisah kecil, proses komunikasi interaktif antara ibu bapa dan kanak-kanak biasanya akan berterusan, walaupun bayi anda masih kecil lagi. Tanpa menyedari, ini mewujudkan keeratan antara kedua-dua pihak. Suara ibu bapa yang didengarkan setiap hari oleh bayi mereka juga akan menjadikan mereka merasa dijaga dan disayangi. Malah, kegiatan ini menjadikan hubungan anda dengan bayi anda lebih dekat. Fakta ini juga disokong oleh kajian yang diterbitkan dalam Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics. Dalam kajian ini, didapati bahawa membina kebiasaan bercerita awal akan memperkuatkan hubungan anda dengan bayi anda.

 

#2 Memperkenalkan bentuk objek baru

Pada bayi, mata mereka akan memberi tumpuan lebih kepada corak mudah dalam buku cerita yang anda tunjukkan. Sekarang dengan bercerita, anda akan secara tidak langsung memperkenalkan bentuk objek, kata-kata, dan pelbagai warna dari usia kecil. Anda tidak perlu membeli buku yang tebal dan mahal. Sebaliknya, pilih buku yang mudah tetapi kandungannya mempunyai banyak bentuk watak dan dihiasi dengan pelbagai warna yang menarik. Dengan cara itu, bayi anda akan lebih berminat untuk melirik dan memahami tona.

 

#3 Membantu proseskan emosi

Apabila membaca cerita di hadapan bayi anda, bayi itu akan memberi perhatian kepada bagaimana anda menyampaikan emosi setiap watak (gembira, marah, atau takut) dengan ekspresi wajah dan bunyi yang berbeza. Tanpa anda tahu, bayi anda akan belajar bagaimana untuk melepaskan perasaan gembira, marah, kesedihan, rasa bersalah, dan bahkan malu. Bayi yang dapat melepaskan perasaan mereka akan mendorong untuk memproses emosi dengan bijak.

 

#4 Membantu proses pertuturan

Bedtime story boleh merangsang perkembangan otak bayi anda. Apabila anda menceritakan kisah, mereka akan menerima maklumat dan mula belajar tentang bunyi, bunyi, perkataan dan ayat. Oleh itu, bayi yang terbiasa mendengar cerita dari usia ini biasanya belajar bercakap lebih cepat dan menyampaikan keinginan mereka. Dengan kata lain, tabiat bedtime story ini benar-benar membantu bayi anda menjadi lebih mudah dalam berkomunikasi dengan persekitaran sekitar.

 

#5 Menigkatkan kemahiran berfikir

Bukan itu sahaja, bedtime story juga boleh digunakan sebagai cara untuk mengamalkan kemahiran berfikir bayi anda. Apabila membaca kisah dongeng, bayi akan belajar memahami / menghafal setiap perkataan yang anda sampaikan. Maklumat yang diterima oleh bayi anda juga boleh membantu mengembangkan sisi kreatif otaknya kerana bayi anda akan tertarik dengan semakin ingin tahu. Ini pastinya akan menjadikan bayi anda lebih memahami banyak perkara.